ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Παραλιακή Ζώνη Μοσχάτου
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία
Διεκδικούμενοι Χώροι / Μοσχάτο / Παραλιακή Ζώνη Μοσχάτου / Ιστορία

Παραλιακή ζώνη ΜοσχάτουΜέχρι το 1969 το Μοσχάτο ήταν ένας παραλιακός δήμος με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και την παραλία του. Στα χρόνια που ακολουθούν σταδιακά η παραλία επιχωματώνεται και λίγο αργότερα δημιουργείται και ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, η λεωφόρος Ποσειδώνος. Αποτέλεσμα των έργων αυτών ήταν να αποκοπεί η πόλη από τη φυσική της διέξοδο (παραλία και θάλασσα) τόσο από τη θέα της, λόγω του ύψους τής υπερυψωμένης λεωφόρου, όσο και από την πρόσβαση σε αυτήν που είναι πλέον αδύνατη, μετά και την κατασκευή των γραμμών του τραμ. Λίγο αργότερα η περιοχή επιβαρύνθηκε από την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου Κηφισού, ενώ η έκταση αποδόθηκε στον ΕΟΤ για να καταλήξει με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» (με νόμο του 2005).

Οι αντιδράσεις των κατοίκων, του δήμου, αλλά και η χρονική καθυστέρηση που υπήρξε απέτρεψαν την οικοδόμηση εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρέμεινε όμως μία έκταση με αυξημένο συντελεστή δόμησης.

Μετά το πέρας των Αγώνων, η κυβέρνηση προσδιόρισε ότι στον χώρο αυτό θα χτιστούν ένα γήπεδο στίβου 3.000 θέσεων, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, αναψυκτήρια κ.λ.π., ενώ ένα τμήμα της περιοχής προοριζόταν για «οικολογικό πάρκο». Οι κάτοικοι της περιοχής εξεγέρθηκαν στην προοπτική αυτή της περαιτέρω τσιμεντοποίησης και αντέδρασαν με διαδηλώσεις και πορείες. Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων αυτών είναι το γκρέμισμα των περιφράξεων που επιχείρησε να βάλει στην περιοχή το 2007 η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε».
Στο μεταξύ, στην έκταση αυτή είχαν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις όπως η γιορτή Μπύρας αλλά και η προσωρινή εγκατάσταση τσίρκου.

Στη Β’ Φάση των Ολυμπιακών Έργων προβλέπονταν έργα, όπως η βύθιση της υπερυψωμένης νέας παραλιακής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας και μετακίνηση της προς τη θάλασσα, η ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων (προβλεπόμενο κανάλι) και η κατασκευή πεζοδιαβάσεων για πρόσβαση στην παραλία, που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Παραλιακή ζώνη ΜοσχάτουΣήμερα τα αρχικά σχέδια της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» έχουν προσωρινά αποσυρθεί. Οι κάτοικοι του Μοσχάτου επιθυμούν να μετατραπεί άμεσα ολόκληρη η έκταση σε δημόσιο πάρκο με υψηλή βλάστηση, να κατασκευαστούν πεζοδιαβάσεις και υπόγειοι δίοδοι για την ασφαλή πρόσβαση στην παραλία και να ολοκληρωθούν τα ημιτελή αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Με επιστολές του τέλος, προς την Εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» έχει ζητήσει επανειλημμένως ο Δήμαρχος Μοσχάτου κ. Ταξιάρχης Παπαντώνης την πραγματοποίηση άμεσων παρεμβάσεων στην έκταση, όπως: ο καθαρισμός του χώρου, η ελεγχόμενη πρόσβαση των αυτοκινήτων, η τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού και η σταθερή φύλαξη ώστε ο χώρος να μην επιβαρύνεται με ανεξέλεγκτες ενέργειες όπως είναι η αυθαίρετη κατασκήνωση και η απόθεση σκουπιδιών και μπαζών και την εκτέλεση των έργων της μεταολυμπιακής φάσης των αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Δήμος θεωρεί κατ’ αρχήν ότι το σενάριο αξιοποίησης της παραλίας χωρίς την εγκατάσταση του στίβου, που μάλιστα προκρίνεται και από τον Οργανισμό της Αθήνας, αποτελεί μία αποδεκτή βάση αρχικής συμφωνίας με την εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» ενώ κρίνει ότι θα μπορούσε να ιδρυθεί φορέας συνδιαχείρισης της παραλιακής ζώνης με ενδεχόμενη σύσταση Δημοτικής Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας μικτής σύνθεσης που θα έχει την ευθύνη της αξιοποίησης του χώρου.

Πηγή:

Χριστίνα Παπασταθοπούλου, Μαρία Δέδε, «Φάκελος ΑΘΗΝΑ- Ελεύθεροι χώροι- Πολιορκημένοι», ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Αθήνα 02/08/2008.