ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Νέα - Εκδηλώσεις
Νέα - Εκδηλώσεις για όλους τους Χώρους
Νέα για το Αττικό Πράσινο
Νέα - Εκδηλώσεις / Νέα - Εκδηλώσεις για όλους τους Χώρους
Δελτίο Τύπου Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς "Να σώσουμε όλους τους φοίνικες της Αττικής"

Πραγματική «επιχείρηση» αποτέλεσε η εφαρμογή της ειδικής φυτοπροστατευτικής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε από την Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς για να προστατευθούν οι φοίνικες του Πεδίου του Άρεως. Η απόφαση για την επιχείρηση ελήφθη όταν ο γεωπόνος της Υπερνομαρχίας διαπίστωσε ότι ένας φοίνικας είχε ήδη προσβληθεί από το λεγόμενο «κόκκινο σκαθάρι» που κατατρώει τον κορμό του δέντρου. Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν πλέον να μεταδοθεί ο εντομολογικός αυτός εχθρός στους τριακόσιους (300) φοίνικες περίπου, που βρίσκονται εδώ και δεκάδες χρόνια στο πάρκο.

Αμέσως αποφασίστηκε η προβλεπόμενη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ειδική επέμβαση που περιλαμβάνει την καταστροφή του προσβεβλημένου δέντρου. Έγινε δηλαδή κοπή του φοίνικα, τεμαχισμός του, ψεκασμός όλων των τεμαχίων με ειδικό δίχτυ μικρής οπής και ταφή τους σε λάκκο βάθους δύο μέτρων που ανοίχτηκε και κάλυψη των τεμαχίων με χώμα.

Οι εργασίες αυτές έγιναν από ειδικό προσωπικό, εφοδιασμένο με προστατευτική στολή ενώ γύρω από το φοίνικα είχαν ληφθεί ειδικά προστατευτικά μέτρα για την αποτροπή διαφυγής του εντόμου. Αντιμετωπίζοντας την άμεση προστασία του παρακείμενου προς τον προσβεβλημένο φοίνικα έγινε καθαρισμός του, ψεκασμός και έκχυση ειδικού φαρμάκου στον κορμό του δέντρου.

Ήδη οι υπηρεσίες της Υπερνομαρχίας Αθηνών Πειραιώς προχωρούν προληπτικά στην εφαρμογή όλων των προστατευτικών μέτρων που απαιτούνται για να διασωθούν όλοι οι φοίνικες του Πεδίου του Άρεως.

Επισημαίνεται ότι στην Αττική έχουν καταστραφεί πολλοί φοίνικες, όπως μεγάλος αριθμός από τους φοίνικες της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος. Δήμοι και Υπουργεία οφείλουν να ενδιαφερθούν για να διασώσουν τους φοίνικες.

  επιστροφή