ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Αττικό Άλσος
Περιήγηση
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Υλικό για Εκπαιδευτικούς
θέμα: ΣΠΗΛΑΙΑ
από: khdeias, 15/09/2010
θέμα: Re: ΣΠΗΛΑΙΑ
από: Natasa, 15/09/2010
Χώροι Πρασίνου / Αθήνα / Αττικό Άλσος / Γενική Παρουσίαση

Το Αττικό Άλσος αποτελεί χώρο περιαστικού δάσους, ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, σημαντικής οικολογικής αξίας για το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Αττικό Άλσος Καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης. Έχει έκταση 550 στρεμμάτων, μέγιστο υψόμετρο 337μ και ελάχιστο 200μ. Αποτελείται από δύο λόφους με βραχώδεις γυμνές πλαγιές και γκρεμούς. Περιέχει δασύλλια με κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα είδη δένδρων και ένα σπήλαιο. Έχει ποσοστό φυτοκάλυψης 67% και ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις 33%.

Από τη συνολική έκταση 550 στρεμμάτων, ένα μέρος καταλαμβάνει μια περιοχή κατοικίας, ο οικισμός Γεωργίου Παπανδρέου, ένα μικρό μέρος καταλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων με τις δεξαμενές και εκ των υπολοίπων τα φυτεμένα μέρη του Αττικού Άλσους είναι 230 στρέμματα (από αυτά τα 80- 90 στρέμματα είναι σε επίπεδη επιφάνεια και τα υπόλοιπα σε πρανή και βραχώδη τμήματα του άλσους).

Υπαίθριο Γήπεδο Στο Αττικό Άλσος υπάρχουν υπαίθριο θέατρο με εγκαταστάσεις παρασκηνίου και κυλικείο, θερινός κινηματογράφος, δύο αναψυκτήρια, παιδική χαρά (για παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας), υπαίθρια γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, χώρος αποδυτηρίων και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Η εύκολη και φυσική πρόσβαση στο εσωτερικό του Άλσους το καθιστά οικείο και παρέχει την ευκαιρία στον επισκέπτη να προσανατολιστεί εύκολα και να αντιληφθεί όλες τις χωροθετημένες λειτουργίες ενώ οι χώροι που βρίσκονται στις περιοχές ως κεντρικά ξέφωτα αποτελούν χώρους ανάπαυσης και περιπάτου ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και τόπο σχολικών εκδρομών και συγκέντρωσης προσκόπων.

Την τελευταία δεκαετία αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των όμορων δήμων ενώ από το 2006 διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών στο υπαίθριο Θέατρο του Άλσους από την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

Η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Αττικού Άλσους που είχε ως στόχο να ξαναδώσει ζωή στο σημαντικό αυτό χώρο πρασίνου υπερτοπικής εμβέλειας. Η ανάπλαση κατάφερε να μεταμορφώσει το Άλσος σ´ ένα σύγχρονο πόλο δασικού πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας - μια μεγάλη ανάσα στην ασφυκτική αγκαλιά της τσιμεντούπολης.

Με βάση το όραμα της Υπερνομαρχίας για ένα πάρκο γεμάτο επισκέπτες όλων των ηλικιών, όλες τις εποχές του χρόνου, παραδίδει παράλληλα στους πολίτες κι ένα αθλητικό πάρκο πολλαπλών δραστηριοτήτων με πλήρως ανακαινισμένα γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου 5Χ5 ενταγμένα σ´ ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με την βοήθεια της Γ.Γ. Αθλητισμού εξασφαλίζουμε τη δωρεάν πρόσβαση στο σύνολο των αθλητικών χώρων κάτι που αποκτά καίρια σημασία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Το έργο της ανάπλασης ξεκίνησε στις 11/7/2008 με εργολήπτη την εταιρία «Γήγερτον» και ολοκληρώθηκε μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του Αττικού Άλσους οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν συνοπτικά είναι οι εξής:

Φυτεύτηκαν 1.165 νέα δένδρα και 1.277 ποώδη και θαμνώδη φυτά και διαμορφώθηκε βοτανικός περίπατος για την γνωριμία των επισκεπτών με τα δέντρα της Αθήνας.

Αντικαταστάθηκε το δίκτυο πυροπροστασίας και άρδευσης.

Δημιουργήθηκαν νέες παιδικές χαρές αλλά και χώροι σκιάστρων ως σημεία ξεκούρασης και κοινωνικής συναναστροφής για τους επισκέπτες.

Διαμορφώθηκε υπαίθριο φυτολόγιο για την ανάδειξη των φυτών της περιοχής και μικρός μετεωρολογικός σταθμός για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αναδείχθηκαν τα σημεία υπέροχης θέας, καθώς το πάρκο βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του Λεκανοπεδίου.

Ανακαινίσθηκε και εκσυγχρονίστηκε το υπαίθριο θέατρο του Αττικού Άλσους που ήδη από το καλοκαίρι του 2009 έγινε το επίκεντρο σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Αθηναϊκού Φεστιβάλ

Αναμορφώθηκε το δίκτυο μονοπατιών και χαράχτηκαν ειδικές διαδρομές για τζόκινγκ

Ανακαινίσθηκαν και αναβαθμίσθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις (4 γήπεδα τένις, 2 ποδοσφαίρου 5x5, 2 μπάσκετ και 2 βόλεϊ) και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραχωρούνται δωρεάν στους πολίτες του λεκανοπεδίου και των όμορων δήμων.

Ελήφθη ειδική μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικά αυτών με κινητικά προβλήματα, όπως ορίζεται και από τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Το Αττικό Άλσος αποτελεί χώρο περιαστικού δάσους, ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, σημαντικής οικολογικής αξίας για το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Την τελευταία δεκαετία αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των όμορων δήμων.