ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Εγγραφή
Είσοδος Εγγεγραμμένων Χρηστών


Υπενθύμιση Κωδικού;

 
Φόρουμ
 
  Φόρουμ  Πράσινοι Χώροι  Λόφος Στρέφη  Ανοχύρωτο καταφύγιο ;
Απενεργοποιημένο Προηγούμενο
 
Επόμενο Απενεργοποιημένο
Νέα δημοσίευση 25/11/2008 5:16 μμ
  Kostas
1 δημοσιεύσεις


Ανοχύρωτο καταφύγιο ; 

Απόσπασμα κειμένου του Θοδωρή Κοκκινάκη από το περιοδικό Γαλέρα (http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1435)

Το 1944-1945, ο λόφος περνάει από την ιδιοκτησία τού υπουργείου Γεωργίας στον Δήµο Αθηναίων. Το όνοµά του από άλσος Πινακωτών γίνεται λόφος τού Στρέφη. Από τότε, µόλις το 1985, επί δηµαρχίας Δηµήτρη Μπέη, γίνεται νέα ανάπλαση του λόφου και δηµιουργείται το ανοικτό γήπεδο του µπάσκετ µε χρήµατα που είχε εκταµιεύσει ο δήµαρχος Γ. Πλυτάς, γιος τού Αµβροσίου που είχε κάνει την πρώτη ανάπλαση το ’36. Για µερικά χρόνια ο λόφος διατηρούνταν σε καλή κατάσταση και ήταν πόλος έλξης των κατοίκων των Εξαρχείων αλλά και όλης της Αθήνας. Από εκεί και πέρα, η συνεχής εγκατάλειψη και αδιαφορία των δηµοτικών αρχών για τους ελεύθερους χώρους τής Αθήνας είχε σαν αποτέλεσµα και την απαξίωση του λόφου τού Στρέφη. Είναι µια συνειδητή πολιτική: όσοι χώροι δεν γίνονται πάρκινγκ και εµπορικά κέντρα αφήνονται στην τύχη τους και απαξιώνονται µέχρι κάποιος «ευεργέτης» να εµφανιστεί για την ανάπλαση και τη σωτηρία τους µέσω της ιδιωτικοποίησης. Στη σηµερινή του κατάντια ο λόφος λειτουργεί ως καταφύγιο ναρκοµανών και αστέγων και είναι επισκέψιµος µόνο από άτοµα 18-30 ετών και από τους ιδιοκτήτες σκύλων, αποτρέποντας τις άλλες ηλικίες και κοινωνικές οµάδες. Η κατάσταση του λόφου αυτή τη στιγµή είναι:

• Πράσινο: κοµµένα δέντρα (περίπου εκατό). Τα υπόλοιπα αφηµένα στην τύχη τους, άρρωστα και αφρόντιστα. Το ποτιστικό σύστηµα είναι προβληµατικό, µε αποτέλεσµα την µεγάλη απώλεια νερού.

• Πυρασφάλεια: ανύπαρκτη, οι κρουνοί που βρίσκονται στον χώρο είναι ασύµβατοι µε τους πυροσβεστικούς σωλήνες.

• Παιδική χαρά–Μπάσκετ: τα όργανα είναι κατεστραµµένα και επικίνδυνα, οι µπασκέτες έπεσαν από κακή συντήρηση (µόνο από τύχη χωρίς ατύχηµα) και ο φωτισµός είναι ελλιπής έως ανύπαρκτος.

• Διαµόρφωση χώρων: η εικοσαετής απουσία οποιασδήποτε συντήρησης έχει αφήσει πίσω της κατεστραµένα σκαλοπάτια, πεσµένα τοιχία, πλάκες που έχουν σπάσει ή έχουν αφαιρεθεί και χορταριασµένα ή αδιάβατα µονοπάτια.

• Φωτισµός: σε πολλά σηµεία είναι κατεστραµµένος, γενικά ανεπαρκής και πολλές φορές ασυντόνιστος (τα φώτα ανάβουν τη µέρα, αλλά όχι τη νύχτα).

• Καθαριότητα: στο µεγαλύτερο µέρος ο λόφος µένει ακαθάριστος, πλην λίγων χώρων βιτρίνας και µε πολλές ακαθαρσίες σκύλων.

• Αυτοκίνητα: καµία µέριµνα δεν υπάρχει για να µην κυκλοφορούν αυτοκίνητα στον λόφο. Μέσα στον υποτιθέµενο ελεύθερο πράσινο χώρο κυκλοφορούν, παρκάρουν, πλένονται και επισκευάζονται κάθε είδους οχήµατα. Επίσης χρησιµοποιείται και ως χώρος εγκατάλειψης αυτοκινήτων

 
Απενεργοποιημένο Προηγούμενο
 
Επόμενο Απενεργοποιημένο
  Φόρουμ  Πράσινοι Χώροι  Λόφος Στρέφη  Ανοχύρωτο καταφύγιο ;