ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Εγγραφή
Είσοδος Εγγεγραμμένων Χρηστών


Υπενθύμιση Κωδικού;

 
Φόρουμ
 
  Φόρουμ  Γενικά  Γενικά Θέματα γ...  ΠΑΡΚΟ της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού
Προηγούμενο Προηγούμενο
 
Επόμενο Επόμενο
Νέα δημοσίευση 3/4/2009 1:30 μμ
  Natasa
9 δημοσιεύσεις


ΠΑΡΚΟ της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού 
Τροποποιημένο από Natasa  πάνω 3/4/2009 12:03:38 μμ)

Από Επιτροπή Κατοίκων Αργυρούπολης λάβαμε την επιστολή που απηύθυναν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τα πολιτικά κόμματα, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικούς φορείς σχετικά με το Πάρκο της Αεροπορικής Βάσης στο Ελληνικό

Άποψη του πάρκου από τον Υμηττό (φωτογραφία από επιτροπή κατοίκων)Σύμφωνα με τους κατοίκους, η κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής οδού του Υμηττού που προβλέπεται στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τους νέους αυτοκινητόδρομους στο όρος προϋποθέτει την τμηματική καταστροφή του πάρκου, ενός χώρου με εμβαδόν περίπου 110 στρέμματα που περιλαμβάνει 1500 δέντρα.Αναλυτικότερα η επιστολή έχει ως εξής:


Επιστολή κατοίκων Αργυρούπολης

Ημερομηνία: 18-03-2009

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, Πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ), Νομαρχιακά Συμβούλια Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια Αργυρούπολης και Ελληνικού.

ΘΕΜΑ: Διαβούλευση για τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού.
Ο ανισόπεδος κόμβος Λεωφ. Βουλιαγμένης, ο ημικόμβος Ανατολικού Μητροπολιτικού πάρκου, και οι καταστροφικές επιπτώσεις της δημιουργίας τους στη γύρω περιοχή.


Στις 17 Φεβρουαρίου το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε προς διαβούλευση τα σχέδια της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού. Στο ύψος της Αεροπορικής Βάσης του Ελληνικού προβλέπεται η δημιουργία του κόμβου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και του ανατολικού ημικόμβου Μητροπολιτικού Πάρκου. Τα συγκεκριμένα έργα:

1) Οδηγούν σε πλήρη καταστροφή του ΠΑΡΚΟΥ της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού.

Το τμήμα της περιοχής της βάσης στην οποία προτείνεται η κατασκευή των δύο κόμβων, είναι ζώνη υψηλού πρασίνου, έχει εμβαδόν περίπου 110 στρέμματα και τουλάχιστον1500 δέντρα, εκ των οποίων πάνω από τα 230 είναι ευκάλυπτοι ύψους 20 - 30 μέτρων.

Επιπλέον καταστρέφει και την υποδομή της συγκεκριμένης περιοχής με τους δρόμους, το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και το δίκτυο ύδρευσης.

Ουσιαστικά καταστρέφεται ένα ΠΑΡΚΟ, ένας πνεύμονας ζωής και οξυγόνου, που με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να αποδοθεί άμεσα στους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλου του λεκανοπεδίου, αφού η Αεροπορική Βάση Ελληνικού βρίσκεται ήδη σε διαδικασία απομάκρυνσης.

Συγχρόνως πρέπει να σταματήσει και η τμηματική καταστροφή του Πάρκου με τη κατασκευή σταθμών μετεπιβίβασης λεωφορείων, υπογείων parking κ.τ.λ, προς εξυπηρέτηση του σταθμού μετρό της Αργυρούπολης, πράγμα που συνέβη και με το κόψιμο δεκάδων τεράστιων ευκαλύπτων για το σκάμμα του μετρό εμβαδού 7 περίπου στρεμμάτων.

2) Υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των γειτονικών περιοχών.

A) Ο κόμβος της Βουλιαγμένης εισχωρεί σαν σφήνα στον οικιστικό ιστό της
Αργυρούπολης και του Ελληνικού, προκαλώντας σε όλη τη περιοχή μια τεράστια αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Β) Υποβαθμίζεται η περιοχή και η ποιότητα ζωής αφού επιβαρύνεται με ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, αύξηση συγκεντρώσεων διοξειδίου άνθρακα κτλ.

Γ) Περισσότερα από 200 πολυώροφα κτίρια έχουν πρόσοψη στα τμήματα των δύο ανισόπεδων κόμβων και τα διπλάσια περίπου έχουν άμεση οπτική επαφή με αυτούς, εμπλέκοντας έναν πληθυσμό πάνω από 2000 – 3000 κάτοικων.

Φανταστείτε αντί για πάρκο με τεράστιους ευκαλύπτους που βλέπουν τώρα οι κάτοικοι, να κοπεί όλο το ΠΑΡΚΟ και στη συνέχεια να βλέπουν δύο κόμβους και ένα τερατώδες οδικό έργο με τεράστια όχληση και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επιπλέον,
3) Τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να μεταφερθούν σε διπλανό χώρο.

Υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν οι κόμβοι έξω από τον οικιστικό ιστό των πόλεών μας, να ελαχιστοποιηθούν οι διαστάσεις τους, να υπογειοποιηθούν οι συνδέσεις τους με τη Λ. Βουλιαγμένης και να τραβηχτούν στο εσωτερικό της διπλανής περιοχής της αεροπορικής βάσης, ο οποίος δεν είναι χώρος υψηλού πρασίνου.

Να σημειωθεί ότι η Αεροπορική Βάση εκτείνεται Νοτιοδυτικά της περιοχής σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων. (Από αυτά δεν δίνεται κανένα στρέμμα στους δήμους για δημιουργία αθλητικών κέντρων κ.τ.λ.)

Επίσης, οι σταθμοί μετεπιβίβασης λεωφορείων και υπογείων parking μπορούν να τοποθετηθούν στην αμέσως διπλανή - μη δεντρόφυτη περιοχή - της βάσης και σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τις προβλεπόμενες θέσεις τους.

4) Η επιλογή της θέσης των κόμβων δεν έχει γίνει με στόχο να διαφυλάξει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Συγκεκριμένα η διπλανή από τους κόμβους και το Πάρκο περιοχή, με βάση τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, προορίζεται για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Κέντρου Ελληνικού και η αμέσως επόμενη για μεικτές χρήσεις.

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι το υπουργείο για να διαφυλάξει τη συνέχεια αυτού του διπλανού τμήματος, μετατόπισε τη θέση των κόμβων στο δυσμενέστερο για τους κατοίκους σημείο, αγνοώντας την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Δεν είναι δυνατόν ακριβώς δίπλα να υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα που ουσιαστικά προορίζονται για οικοπεδοποίηση με τη μορφή επιχειρηματικών κέντρων, μικτών χρήσεων, κατοικιών κ.τ.λ., και να τοποθετούνται οι κόμβοι και το δίκτυο των δρόμων στην καρδιά του οικιστικού ιστού σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τα σπίτια μας, καταστρέφοντας μάλιστα και ένα ΠΑΡΚΟ 110 στρεμμάτων, πνεύμονα ζωής για όλο το Λεκανοπέδιο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι υπογράφοντες κάτοικοι Αργυρούπολης, είμαστε αντίθετοι με την επιλεγείσα θέση των κόμβων . Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για μας μόνο η απομάκρυνση των κόμβων έχει έννοια, αφού δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ποιο τρόπο θα γίνει η καταστροφή του πάρκου, ή από ποια πλευρά (ή ποιο δωμάτιο) του σπιτιού μας θα περάσει το δίκτυο των δρόμων. Για τους παραπάνω λόγους:

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ

Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρακαλώντας τον να ασκήσει την επιρροή του, και Προς τον Πρωθυπουργό παρακαλώντας τον να παρέμβει προσωπικά ώστε να διασωθεί το δενδρόφυτο τμήμα της Αεροπορικής Βάσης του Ελληνικού, που θα καταστραφεί αν δημιουργηθούν οι κόμβοι στη περιοχή του.

Προς τον υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιο Σουφλιά
Ως υπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος να τροποποιήσει τα σχέδια, έτσι ώστε:

Α) Να προστατεύσει το περιβάλλον διασώζοντας, αξιοποιώντας και αποδίδοντας τον χώρο του ΠΑΡΚΟΥ στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Ανάλογες περιπτώσεις είχαμε και με:
Το Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, το Πάρκο της στρατιωτικής βάσης στο Γουδή,
το χώρο της πρώην σχολής Ευελπίδων.
Β) Να διαφυλάξει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών, απομακρύνοντας τους κόμβους έξω από τον οικιστικό ιστό των πόλεών μας,
αίτημα που είναι σύμφωνο και με τις δηλώσεις του για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου: «Η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού ……... παρακάμπτει και ανακουφίζει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τα αστικά κέντρα Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μη θίγονται έστω και κατ’ ελάχιστο οι κάτοικοι των όμορων Δήμων».
Γ) Να γίνει ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου, Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, χωρίς εμπορικά κέντρα και μερική οικοπεδοποίηση.

Προς τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να πάρουν θέση προστατεύοντας τα δίκαια αιτήματά μας.
Προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να μεριμνήσουν με δράσεις τους ώστε να διαφυλαχτεί το ΠΑΡΚΟ και να μη καταστραφεί κανένα άλλο τμήμα του.
Προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναδείξουν το θέμα.
Προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει τη περιοχή με το πλέγμα προστασίας για παρόμοιες περιοχές που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Προς τους Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια Αργυρούπολης και Ελληνικού να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν την περιοχή και το Πάρκο.
Προς τους κατοίκους των πόλεών μας να συνυπογράψουν το κείμενο και να κινητοποιηθούν για τη διαφύλαξη του Πάρκου.Συνημμένα λάβαμε και τις παρακάτω φωτογραφίες και τα σχόλια που τις συνοδεύουν:

 

 Άποψη του Πάρκου από τον Υμηττό 

Φωτογραφία της περιοχής του Πάρκου της Αεροπορικής Βάσης του Ελληνικού τραβηγμένη από τον Υμηττό. Με τη κιτρινοκόκκινη γραμμή είναι η περιοχή που προτείνεται για τη δημιουργία των δύο κόμβων της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού. Η σημερινή μορφή του πάρκου που έχει πάνω από 1500 δέντρα με τουλάχιστον 230 ευκαλύπτους ύψους 20-30 μέτρων και εμβαδόν περίπου 110 στρέμματα, θα καταστραφεί με τη τοποθέτηση των κόμβων στη καρδιά του.

 Πανοραμική φωτογραφία του πάρκου από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Πανοραμική φωτογραφία της περιοχής του πάρκου τραβηγμένη από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του σταθμού ΜΕΤΡΟ Αργυρούπολης. Φαίνονται οι τεράστιοι ευκάλυπτοι ύψους 20 – 30 μέτρων και η έκταση που καταλαμβάνει το πάρκο. Η μορφή του πάρκου θα καταστραφεί ολοσχερώς με τη τοποθέτηση των κόμβων στο κέντρο του. Στην αριστερή άκρη της φωτογραφίας διακρίνεται το σκάμμα για το σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αργυρούπολης. Στο σημείο αυτό κόπηκαν πολλά δέντρα και δεκάδες ευκάλυπτοι καταστρέφοντας 7 στρέμματα πάρκου. Πίσω ακριβώς πρόκειται να γίνουν σταθμοί μετεπιβίβασης λεωφορείων και υπόγεια parking καταστρέφοντας και άλλα τμήματα του πάρκου.

Πυρήνας του Πάρκου της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού 

Ο πυρήνας του Πάρκου της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού όπως είναι σήμερα. (Δορυφορική Φωτογραφία από Google Earth). Με κίτρινες γραμμές περικλείεται η περιοχή του πάρκου που έχει εμβαδόν περίπου 110 στρέμματα. Με τους μικρούς αριθμούς κίτρινου χρώματος παριστάνεται ο αριθμός των ευκαλύπτων ύψους 20-30 μέτρων. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 1500 δέντρα με πάνω από 230 ευκαλύπτους.

 

Η προτεινόμενη θέση των κόμβων

Η προτεινόμενη θέση των κόμβων και όλου του δικτύου (αερογέφυρες, γραμμές τραμ, αγωγοί όμβριων κτλ), όπως φαίνονται στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Πάνω ακριβώς στο Πάρκο των Ευκαλύπτων, ακριβώς απέναντι από τα σπίτια του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.

 

 

 

 

 

Το τμήμα των κόμβων όπως φαίνεται στους χάρτες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δυτική  περιφερειακή του ΥμηττούΤο τμήμα των κόμβων όπως φαίνεται στους χάρτες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δυτική περιφερειακή του Υμηττού

1. Δήμος Αργυρούπολης
2. Ανισόπεδη Αλεξιουπόλεως – Βουλιαγμένης
3. Κόμβος Βουλιαγμένης
4. Δήμος Ελληνικού
5. Σταθμός Μετρό Αργυρούπολης
6. Κεντρικό τμήμα πάρκου Ευκαλύπτων της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού
7. Λεωφόρος Βουλιαγμένης
8. Επιχειρηματικό Κέντρο Ελληνικού
9. Ημικόμβος Μητροπολιτικού Πάρκου
10. Υπόγειες σήραγγες Ελληνικού
11. Νέος Αυτοκινητόδρομος

 
Προηγούμενο Προηγούμενο
 
Επόμενο Επόμενο
  Φόρουμ  Γενικά  Γενικά Θέματα γ...  ΠΑΡΚΟ της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού