ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Αττικό Άλσος
Περιήγηση
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Υλικό για Εκπαιδευτικούς
θέμα: ΣΠΗΛΑΙΑ
από: khdeias, 15/09/2010
θέμα: Re: ΣΠΗΛΑΙΑ
από: Natasa, 15/09/2010
Χώροι Πρασίνου / Αθήνα / Αττικό Άλσος / Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής

Εντός του άλσους υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις: υπαίθρια γήπεδα βόλεϋ και μπάσκετ, 5x5 καθώς και γήπεδα τένις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (και χώροι αποδυτηρίων). Οι περιμετρικοί δε διάδρομοι χρησιμοποιούνται για ασκήσεις και τζόκιν από μεμονωμένα άτομα και αθλητές σωματείων της πόλης.

Στο Αττικό Άλσος υπάρχει και μια υπαίθρια παιδική χαρά που άμεσα πρόκειται να αναπλαστεί μαζί με μία ακόμα που σήμερα δεν είναι κατάλληλη προς χρήση. Ταυτόχρονα άλλη μία λειτουργεί εντός του οικισμού Γ. Παπανδρέου.

Ο επισκέπτης του Άλσους μπορεί να απολαύσει ένα ρόφημα στα δύο αναψυκτήρια που λειτουργούν εντός αυτού, αλλά και να παρακολουθήσει μία ταινία ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες στον κινηματογράφο και το θέατρο που υπάρχουν.

Αναψυκτήριο Θέα από το Αναψυκτήριο 

 

Ανάμεσα στα έργα της συνολικής ανάπλασης του Αττικού Αλσους ξεχωριστή θέση έχει ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση των χώρων στο Θέατρο που φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια τις εκδηλώσεις του Αθηναικού Φεστιβάλ . Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης η Υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς έχει την χαρα να παραδίδει ένα Θέατρο άρτιο τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, ένα Θέατρο σύγχρονων απαιτήσεων, μέσα σ ενα αναβαθμισμένο χώρο πρασίνου , που αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Βασικές αρχές της Ανάπλασης του Θεάτρου ήταν :


- Η αισθητική αποκατάσταση της περιοχής


- Ο λειτουργικός εμπλουτισμός και η επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων


- Η παροχή ασφάλειας στους χρήστες


- Η καλύτερη λειτουργία και αξιοποίηση του χώρου

 

Χρονολογίες - Ορόσημα του Θεάτρου

Το 1996 κατασκευάζεται, με Προεδρικό Διάταγμα, το υπαίθριο κοινόχρηστο Θέατρο στο Αττικό Άλσος, χωρητικότητας 1.200 περίπου θέσεων και εμβαδόν 900 τ.μ.

Μέχρι το 2003 το Θέατρο λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς συντήρηση των υποδομών, με αποτέλεσμα την απαξίωση και υποβάθμιση του χώρου.

Το 2003 η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς ξεκινά τη συστηματική συντήρηση και φύλαξή του.

Το 2004 η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, με σκοπό την αποκατάσταση τόσο του Θεάτρου όσο και του Αττικού Άλσους στο σύνολό του, καταθέτει αίτηση σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα, με σκοπό την αξιοποίηση του Θεάτρου, ξεκινά η συνεργασία της Υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς με τον Δήμο Αθηναίων για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι.

Το 2008, μετά την ολοκλήρωση επίπονων και χρονοβόρων διαδικασιών, ξεκινά η υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση – Αναδιάρθρωση Αττικού Άλσους», το οποίο εντάσσεται στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ξεκινά η δημιουργία ενός Θεάτρου σύγχρονων απαιτήσεων, στο πλαίσιο ανάδειξης του Αττικού Άλσους σε έναν πράσινο υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού και ψυχαγωγίας.

Το καλοκαίρι του 2009 το θέατρο Αττικού Αλσους παραδόθηκε ήδη ανακαινισμένο για χρήση στους πολίτες του Λεκανοπεδίου , στο πλαίσιο του 3ου Αθηναϊκού Φεστιβάλ, που διοργανώνει η Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Σήμερα το έργο ι ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του συνολικού έργου ανάπλασης του Αττικού Άλσους του οποίου τα εγκαίνια έχουν ορισθεί για τις 14 Απριλίου 2010 .

 

Οι Παρεμβάσεις στο χώρο του Θεάτρου

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

Βασικές αρχές της Ανάπλασης του Θεάτρου:
- Η αισθητική αποκατάσταση της περιοχής
- Ο λειτουργικός εμπλουτισμός και η επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων
- Η παροχή ασφάλειας στους χρήστες
- Η καλύτερη λειτουργία και αξιοποίηση του χώρου


Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έγιναν για την αναβάθμιση του θεάτρου έχουν ως εξής :

Το δάπεδο της πλατείας μπροστά από το θέατρο, στο χώρο της σκηνής και στους διαδρόμους προσπέλασης, λόγω εκτεταμένων φθορών κατασκευάστηκε εκ νέου.
Ο εσωτερικός χώρος των καμαρινιών αναβαθμίστηκε λειτουργικά και ανακατασκευάστηκε από την αρχή με νέες χαράξεις.
Για την καλύτερη λειτουργία του θεάτρου κατασκευάστηκε χωμάτινη όδευση εξόδου των θεατών από τις ψηλότερες κερκίδες, ώστε να μην περνούν από τον χώρο της σκηνής.
Η πρόσβαση προς την σπηλιά που υπάρχει κόβεται τελείως με μεταλλική περίφραξη και μεταλλική πόρτα.
Κατασκευάστηκαν όλα τα είδη υγιεινής στα αποδυτήρια και όλα τα είδη κιγκαλερίας των χώρων, ενώ στους χώρους του W.C. κοινού έγινε πλήρης ανακατασκευή και δημιουργήθηκε και χώρος W.C. Α.Μ.Ε.Α με άμεση προσβασιμότητα από τον εξωτερικό χώρο του υπάρχοντος κυλικείου.
Στην απόληξη των τελευταίων κερκίδων του αμφιθεάτρου σύμφωνα με τη Βιοκλιματική Μελέτη τοποθετήθηκαν μεταλλικά σκιάδια και κατασκευάστηκαν νέα μεταλλικά χωροδικτυώματα για την ανάγκη συστήματος στήριξης των στοιχείων φωτισμού του θεάτρου σύμφωνα με την στατική μελέτη.
Ειδικά η όψη του κυλικείου αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε αισθητικά με επένδυση με πέτρα.
Ο υπαίθριος χώρος του κυλικείου, που αποτελεί την άμεση εκτόνωση του θεάτρου, προσφέρεται με κατασκευή νέων καθιστικών, νέο φωτισμό, ενώ δημιουργείται πέργκολα με αναρριχόμενα φυτά ως στοιχείο δροσισμού του χώρου και βελτίωσης του μικροκλίματος.