ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Νεκροταφείο της Ανάστασης
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Προσβάσεις
Νέα - Εκδηλώσεις
Διεκδικούμενοι Χώροι / Κερατσίνι / Νεκροταφείο της Ανάστασης / Γενική Παρουσίαση

Το Νεκροταφείο της Ανάστασης είναι ο χώρος που διεκδικεί ο Δήμος Κερατσινίου για να τον μετατρέψει σε χώρο πρασίνου. Πρόκειται για μία έκταση 90 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Μουσών, Πλάτωνος, Πλαστήρα, 25ης Μαρτίου.

Το νεκροταφείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Κερατσινίου, στερείται άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και τη διοίκηση και διαχείρισή του ασκεί ο Δήμος Πειραιά.

Πανοραμική άποψη του Νεκροταφείου Ανάστασης

 

Ιστορία- Καθεστώς

Σύμφωνα με το Νόμο (Π.Δ 1128/80 άρθρο 1) τα νεκροταφεία πρέπει να βρίσκονται 250 μέτρα τουλάχιστον από το άκρο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και 100 μέτρα από μεμονωμένες κατοικίες.

Ο Δήμος Πειραιά όπως και όλοι οι Δήμοι μέλη του Συνδέσμου για την ίδρυση του κοινού Νεκροταφείου στο Σχιστό είναι υποχρεωμένοι μέσα από την σύμβαση παραχώρησης να σταματήσουν τη λειτουργία των παλαιών νεκροταφείων τους (Ανάστασης, Νεάπολης, Περάματος) με την έναρξη της λειτουργίας του νέου Νεκροταφείου δηλαδή από τις 28-2-1998. Ήδη από το 1999 υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το οριστικό κλείσιμό του, καθώς σύμφωνα με αυτοψία της υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά έχει διαπιστωθεί υπερκορεσμός και ανθυγιεινές συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σήμερα συνεχίζονται οι ταφές σε οικογενειακούς τάφους παρά την ακραιφνή αναγκαιότητα ανάπλασης του χώρου.

Κοινή βούληση όλων των δημοτών καθώς και του Δ.Σ. Κερατσινίου είναι να γίνει χώρος πρασίνου.

Νεκροταφείο Ανάστασης  Νεκροταφείο Ανάστασης