ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Αλσύλλιο Κριάρη
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Νέα - Εκδηλώσεις
Χώροι Πρασίνου / Ηλιούπολη / Αλσύλλιο Κριάρη / Στοιχεία Χλωρίδας

Χλωρίδα

Αντιθορυβικός φράχτηςΕντός του χώρου υπάρχουν πολλά δέντρα και θάμνοι. Η επιλογή των φυτών έχει γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε αφενός να περιορίζουν με την κόμη τους την ηλιακή ακτινοβολία και να δημιουργούν πιο ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης σε περιπτώσεις υψηλών τιμών θερμοκρασίας (είναι γνωστό ότι τα φυτά δρουν σαν επιφάνειες που αντανακλούν και η θερμότητα που απορροφούν είναι η μηδαμινή- έτσι εξηγείται η δροσιά που νιώθει ο περιπατητής στο Πάρκο αυτό με τα ψηλά δένδρα, δροσιά που είναι αισθητή και κατά τη διάρκεια της νύχτας) και αφετέρου να δημιουργηθεί ένας «αντιθορυβικός φράκτης» που συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της ηχητικής ρύπανσης που είναι μεγάλη επί της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου (Λ. Κατεχάκη).

Επιπλέον, τα πολλά είδη και οι πολλές ποικιλίες φυτών που έχουν επιλεγεί, εξασφαλίζουν πληθώρα χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Η διαφορετική εποχή άνθισης των διαφόρων ανθόφυτων, καλλωπιστικών θάμνων και δένδρων, εξασφαλίζει στον περιπατητή την οπτική απόλαυση των χρωμάτων των ανθέων όλο τον χρόνο. Οι ποικίλοι συνδυασμοί πρασίνου των φυλλωμάτων διαφορετικών φυτών συμπληρώνουν την αισθητική αξία του τοπίου του Αλσυλλίου. Επίσης, τα δένδρα και οι θάμνοι του Αλσυλλίου, διαμορφωμένα ελεύθερα ή σε σχήματα με κάποια κλαδέματα, με τη μορφή τους, τη γραμμή των κλαδιών τους και το φύλλωμα τους δίνουν την αίσθηση του γλυπτού στον χώρο.

Αλσύλιο ΚριάριΣτο Αλσύλλιο είναι εγκατεστημένο σύστημα αυτόματου ποτίσματος του χώρου, για την άρτια ανάπτυξη και ευρωστία φυτών και δένδρων, ενώ υπάρχει και χλοοτάπητας, ο οποίος σε εβδομαδιαία βάση κουρεύεται, καθαρίζεται και περιποιείται.

 

 

 

 

 

Αναλυτικότερα ο αριθμός και τα είδη των φυτών που εντοπίζονται στον χώρο είναι τα ακόλουθα :

1. Πεύκο (Pinus halepensis): Σαράντα πέντε (45)
2. Λεύκα Αργυρόφυλλη (Populus Canadensis): Δέκα (10)
3. Λεύκα (Populus Alba): Είκοσι τρεις (23)
4. Ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus): Δύο (2)
5. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Alibizzia Julibrissim): Μια (1)
6. Ακακία Ροβίνια (Robinia pseudoacacia): Μια (1)
7. Ακακία Σοφόρα (Sophora Japonica): Μια (1)
8. Συκιά: Μια (1)
9. Λεϊλαντ (Cupressocyparis Leylandii): Ένα (1)
10. Χαρουπιά (Cerqis Siliquastrum): Μια (1)
11. Φοίνικας (Phoenix Canariensis): Δύο (2)
12. Προυνός ή Καλλωπιστική Δαμασκηνιά (Prunus Pisardii): Δύο (2)
13. Τεύκριο (Teucrium fruticans): Μια Συστάδα θάμνων
14. Βιβούρνο το «Κοινό» (Viburnum tinus): Πέντε (5) θάμνοι διάσπαρτοι
15. Πυράκανθο (Pyracantha coccinea): Πέντε (5) θάμνοι διάσπαρτοι
16. Aγγελική (Pittosporum tobira): Τρεις (3) διάσπαρτοι θάμνοι

ΠεύκαΕργασίες Συντήρησης και Καλλωπισμού του Αλσυλλίου

Οι εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού του Αλσυλλίου έγκειται στη καθαριότητα, στο κλάδεμα, και άλλες καλλιεργητικές φροντίδες που αναβαθμίζουν την γενικότερη εικόνα του Αλσυλλίου από το Τμήμα Πρασίνου και Γεωπονίας του Δήμου Ηλιούπολης. Ειδικά για τα πεύκα που υπάρχουν εντός αυτού σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση ψεκάζονται έναντι της Βαμβακίασης, και ιδιαίτερα φέτος θα ψεκασθούν με οικολογικό διάλυμα πράσινου σαπουνιού.

Η Καθαριότητα αποτελεί σημαντικής προτεραιότητας παρέμβαση από το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου, από τη στιγμή που επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο πολλά άτομα αλλά και από τη στιγμή που στόχος του Δήμου είναι η αναβαθμισμένη ποιότητα διαβίωσης προς όλους τους πολίτες.