ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Άλσος Νέας Σμύρνης
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Υλικό για εκπαιδευτικούς
Χώροι Πρασίνου / Νέα Σμύρνη / Άλσος Νέας Σμύρνης / Ιστορία - Αρχιτεκτονική

Άλσος Νέας ΣμύρνηςΟ χώρος που βρίσκεται σήμερα το Άλσος είχε προβλεφθεί γι’ αυτήν την χρήση ήδη από το πρώτο σχέδιο της πόλης που συντάχθηκε το 1924 από την επιτροπή Καλλιγά. Αποτέλεσε το πρώτο έργο στον οικισμό το 1924, όταν ο Υπουργός Γεωργίας ήταν ο Α.Παπαναστασίου.
Ο χώρος, πριν από την εγκατάσταση των προσφύγων, ανήκε σε Πλακιώτες κτηματίες, και σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν φυτεμένος με αμυγδαλιές και ευκαλύπτους. Τη βόρεια και τη νότια πλευρά του διέσχιζαν δύο μεγάλα ρέματα.

Άλσος Νέας ΣμύρνηςΟ αρχαιολόγος-γλύπτης Β.Καπάνταης αναφέρει ότι σε περιηγήσεις του στο Άλσος της δεκαετίας του ’30 έβρισκε χάλκινα νομίσματα διαφόρων εποχών καθώς και ξεχειλίσματα χαλκού κατά την ώρα της χυτεύσεως του μετάλλου.
Το γεγονός ίσως έχει την εξήγηση του στο πέρασμα, δυτικά του σημερινού Άλσους, της αρχαίας Φαληρικής οδού, αρχαίου δρόμου που λειτουργούσε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές του αιώνα, συνδέοντας το λιμάνι του Φαλήρου με την Αθήνα.

Το 1926, χάρη στις ενάργειες του Α.Αθηνογένη, προέδρου του Ταμείου Κοινωφελών Έργων, ο χώρος χωρίστηκε με συρματόπλεγμα και άρχισε η φύτευση του βάσει σχεδίου που είχε συνταχθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.