ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Πάρκο Ναυαρίνου - Χαρ. Τρικούπη - Ζωοδόχου Πηγής
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία
Διεκδικήσεις
Διεκδικούμενοι Χώροι / Αθήνα / Πάρκο Ναυαρίνου - Χαρ. Τρικούπη - Ζωοδόχου Πηγής / Ιστορία

Το 1990 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) όντας ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, διατύπωσε πρόταση παραχώρησής του στον Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία πλατείας, ζητώντας ως αντάλλαγμα τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε άλλο χώρο, επίσης ιδιοκτησίας του ΤΕΕ, στο Μαρούσι. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση αυτή με το σκεπτικό ότι η εν λόγω «μετατροπή του χώρου κρίνεται απαραίτητη επειδή το οικόπεδο αυτό είναι κατάλληλο για τη δημιουργία πλατείας, σε μια κεντρική πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, η οποία έχει απόλυτη ανάγκη από σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστους χώρους». Μάλιστα είχε προταθεί να ονομασθεί «πλατεία Νίκου Κιτσίκη» προς τιμήν του ιδρυτή του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τη δυνατότητα μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και το ΤΕΕ στη συνέχεια ανακάλεσε την πρότασή του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το οικόπεδο ενοικιάστηκε σε ιδιώτη και ως τις αρχές του 2009 λειτουργούσε ως ανοιχτός χώρος στάθμευσης. Όταν η μίσθωση έληξε, οι πολίτες των Εξαρχείων έσπασαν τις αλυσίδες περίφραξής του και φύτεψαν τα πρώτα δεντράκια.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, Δήμος Αθηναίων και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), ανακοίνωσαν στις 30 Μαρτίου την ανταλλαγή του οικοπέδου της Χαριλάου Τρικούπη και Ναβαρίνου με προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στις οποίες θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου και την διατήρηση του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου. Τέσσερα από τα υπάρχοντα (οκτώ συνολικά) κτήρια των προσφυγικών θα αξιοποιηθούν προς όφελος του ΤΕΕ αφού συντηρηθούν και αποκατασταθούν. Οι ελεύθεροι χώροι των προσφυγικών, που καταλαμβάνουν το 70% της έκτασης, θα αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου.

Πηγές:

Αλεξάνδρα Μανδράκου, «Ενα «πάρκο» που περίμενε τον δήμο 19 χρόνια!», ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 8 Απριλίου 2009.

Χαρά Τζαναβάρα, «Φιλόδοξο σχέδιο ΤΕΕ για τα προσφυγικά», ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 31 Μαρτίου 2009.

Ρούλα Παππά Σουλούνια, «Αγαπάς το πράσινο; Απόδειξέ το!», ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 15 Μαρτίου 2009.

Ιστοσελίδα «To πάρκινγκ τους, πάρκο μας» (Το blog του ελεύθερου, αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου, στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Χαρ. Τρικούπη)