ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Πάρκο Ναυαρίνου - Χαρ. Τρικούπη - Ζωοδόχου Πηγής
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία
Διεκδικήσεις
Διεκδικούμενοι Χώροι / Αθήνα / Πάρκο Ναυαρίνου - Χαρ. Τρικούπη - Ζωοδόχου Πηγής / Γενική Παρουσίαση

Στην πυκνοδομημένη γειτονιά των Εξαρχείων, τον Μάρτιο του 2009, οι κάτοικοι «κατέλαβαν» το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, που μέχρι τότε λειτουργούσε ως ιδιωτικός χώρος στάθμευσης και τον μεταμόρφωσαν σε μια ανάσα ελεύθερου χώρου στην καρδιά της Αθήνας.

Στο οικόπεδο, έκτασης 1.500 τ.μ., οι κάτοικοι φύτεψαν μόνοι τους λουλούδια, κατασκεύασαν παιδική χαρά και συχνά διοργανώνουν εκδηλώσεις και διάφορες άλλες δραστηριότητες εντός αυτού.

Πάρκο Ναυαρίνου - Χαρ. Τρικούπη - Ζωοδόχου ΠηγήςΟ συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων προκειμένου να μετατραπεί σε πάρκο. Ως αντάλλαγμα, το ΤΕΕ θα έπαιρνε για αποζημίωση τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης που είχε το συγκεκριμένο οικόπεδο. Παρόλα αυτά και ενώ υπάρχει απόφαση του Δήμου Αθηναίων από το 1990, ο χώρος ήταν για πολλά χρόνια πάρκινγκ. Όταν έληξε η μίσθωση του δήμου, και ενώ κινδύνευε να οικοδομηθεί το οικόπεδο, επενέβησαν οι κάτοικοι της περιοχής μετατρέποντάς το σε χώρο αναψυχής και συλλογικής δράσης, μετά από 19 χρόνια.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Δήμος Αθηναίων και το ΤΕΕ, αναφέρθηκαν στις 30 Μαρτίου στις προθέσεις τους μετά την πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής να καταλάβουν το οικόπεδο, και να το μετατρέψουν σε «αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο» και ανακοίνωσαν την ανταλλαγή του οικοπέδου της Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου με τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στις οποίες θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε και επισήμως στο ΥΠΕΧΩΔΕ τον Απρίλιο και προβλέπει στις 5 από τις 8 πολυκατοικίες των προσφυγικών να δημιουργηθούν τα νέα γραφεία του ΤΕΕ. Σε ό,τι αφορά στο ακίνητο της οδού Ναυαρίνου, η κυριότητα του οποίου θα περάσει στο δήμο Αθηναίων σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, θα δημιουργηθεί πάρκο.