ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Οικόπεδο Ο.Τ. 137 Άνω Πεύκης
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Νέα - Εκδηλώσεις
Διεκδικούμενοι Χώροι / Πεύκη / Οικόπεδο Ο.Τ. 137 Άνω Πεύκης / Νέα - Εκδηλώσεις
Ο Δήμος Πεύκης αναζητεί ελεύθερους χώρους για να γίνει η πόλη πιο φιλική και ανθρώπινη

ΔΗΜΟΣ ΠΕΥΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σημαντικές ήταν οι διαπιστώσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την διαχείριση των δεσμευμένων και ελεύθερων χώρων στο Δήμο Πεύκης. Η Επιτροπή συστήθηκε μετά από πρόταση του Δημάρχου Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος είναι και πρόεδρός της.

«Αυτή η επιτροπή είναι μία από τις σημαντικότερες που έχει ο Δήμος Πεύκης. Ως δημοτική αρχή διαπιστώσαμε ότι οι ελεύθεροι χώροι στην πόλης μας όλο και λιγοστεύουν και ότι θα πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε εδώ και τώρα για να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε ο δήμαρχος.

Με το πρώτο πόρισμα της Επιτροπής γίνεται φανερή η έλλειψη ελεύθερων χώρων και για αυτό τον λόγο ήδη δεσμεύθηκαν τρία οικόπεδα στην περιοχή της Κάτω Πεύκης. Το πρώτο οικόπεδο βρίσκεται στην οδό Κρήτης με σκοπό να γίνει Παιδικός Σταθμός, το δεύτερο στις οδούς Αϊδινίου και Αγωνιστών για την δημιουργία χώρου πρασίνου και το τρίτο στην οδό Θεσσαλονίκης για την κατασκευή νηπιαγωγείου.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της δημιουργίας «Ταμείου Περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής» το οποίο θα αφορά αποκλειστικά στην αγορά ελεύθερων χώρων στην πόλη. Αυτό το θέμα θα εξεταστεί προσεκτικά και πριν παρθεί απόφαση θα γίνει ευρεία συζήτηση με τους φορείς της πόλης.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος επισήμανε ότι η κεντρική εξουσία δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει ενέργειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, κάτι το οποίο επιβαρύνει τους κατοίκους της πόλης.

«Η κεντρική μας κατεύθυνση παραμένει σταθερή. Περισσότερο πράσινο, περισσότερα δέντρα, περισσότεροι ελεύθεροι χώροι» τόνισε.


Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης της διαπαραταξιακής επιτροπής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πεύκης με την υπ’ αρ. 194/2007 απόφασή του συνέστησε στις 25 Ιουλίου 2007 διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διαχείριση των δεσμευμένων και ελεύθερων χώρων στο Δήμο Πεύκης.
Η σύσταση της επιτροπής αυτής κρίθηκε σημαντική λόγω της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας και της δραματικής μείωσης των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου στην πόλη μας, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Εξάλλου, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο οι χώροι πρασίνου στο Δήμο μας θα έπρεπε να καλύπτουν 210 στρέμματα, ενώ σήμερα καλύπτουν περίπου 35 στρέμματα μόνο.
Η Επιτροπή συνεδρίασε 5 φορές και ασχολήθηκε με όλους σχεδόν τους ελεύθερους χώρους της πόλης.


Η Επιτροπή κατέληξε στα εξής συμπεράσματα :

1.Υπάρχουν χώροι που ο Δήμος έχει δεσμεύσει εδώ και αρκετά χρόνια (συνημμένη κατάσταση) αλλά δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσής τους λόγω οικονομικής αδυναμίας. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι εντελώς απαραίτητα και ποια όχι.
2.Υπάρχουν χώροι που έχει δεσμεύσει ο Δήμος και πρέπει οπωσδήποτε να απαλλοτριώσει, ιδίως στην Κάτω Πεύκη όπου η δόμηση είναι πολύ πυκνή.
3.Οι μεγαλύτερες ανάγκες, σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες είναι να εξευρεθούν χώροι για την κατασκευή παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου στην Κάτω Πεύκη. (Ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις)
4.Η πόλη πρέπει να διατηρήσει όσο το δυνατό περισσότερους ελεύθερους χώρους, αλλά αυτό εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

1.Τη δέσμευση του οικοπέδου που ανήκει στο Πανεπιστήμιο επί της οδού Κρήτης.
2.Τη δέσμευση του οικοπέδου επί των οδών Αϊδινίου & Αγωνιστών.
3.Τη δέσμευση του οικοπέδου επί της οδού Θεσσαλονίκης για νηπιαγωγείο.
4.Τη σύσταση επιτροπής οικονομικού ενδιαφέροντος η οποία και θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τους ελεύθερους και δεσμευμένους χώρους.

Επίσης, τέθηκε η πρόταση ίδρυσης ενός Πράσινου Ταμείου, πόροι του οποίου μπορεί να είναι η εισφορά Δημοτών (όπως έγινε και σε άλλους Δήμους π.χ. Δήμος Λυκόβρυσης) και η συμμετοχή του κράτους, που όμως θεωρείται δύσκολο να συμβεί για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό ο Δήμος πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις».

  επιστροφή