ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Νησίδα Γ. Παπανδρέου
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Αναπλάσεις
Χώροι Πρασίνου / Ζωγράφου / Νησίδα Γ. Παπανδρέου / Γενική Παρουσίαση

Η Νησίδα καθ’ όλο το μήκος της οδού Γ. Παπανδρέου στο Δήμο Ζωγράφου ενοποιούμενη με τα εκατέρωθεν πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, αναπλάστηκε στα πλαίσια ενός έργου που πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις.

Α΄ ΦΑΣΗ

Οριοθετείται από τις οδούς: Λ. Παπάγου και Σπηλιωτοπούλου και περιλαμβάνει μία περιοχή εμβαδού 8.200m2 και μήκους 613m. Κατά μήκος της Νησίδας, υπάρχει δενδρώδης βλάστηση από ψηλά δένδρα για σκίαση, φυτικές μπορντούρες από καλλωπιστικά φυτά, μεμονωμένα ανθόφυτα σε συγκεκριμένες θέσεις που με την παρουσία τους τονίζουν σημεία προς ανάδειξη, χλοοτάπητας σε μεγάλη έκταση, βραχόκηποι σε περίοπτες θέσεις, αναρριχώμενα φυτά σε πέργκολες και συνθέσεις που δημιουργούν ευχάριστα μονοπάτια περιπάτου. Μεταξύ των παρτεριών στο εσωτερικό της Νησίδας, έχουν διαμορφωθεί καθιστικά με χρήση πρασίνου και υδάτινου στοιχείου δημιουργώντας αίσθηση αναψυχής και ανάσα δροσιάς στους περιπατητές. Ξεχωριστά στοιχεία του χώρου αποτελούν η ύπαρξη ποδηλατοδρόμου προς το ανερχόμενο ρεύμα της Γ. Παπανδρέου, κατασκευασμένου από κατάλληλο δάπεδο καθώς και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τον περίπατο των ζώων.

Νησίδα Γ. Παπανδρέου Νησίδα Γ. Παπανδρέου

B΄ ΦΑΣΗ

Οριοθετείται από την οδό Σπηλιωτοπούλου και την πλατεία Ρυθμού και περιλαμβάνει μία περιοχή εμβαδού 2.700m2 και μήκους 490m. Στους διαμορφωμένους χώρους πρασίνου των εκατέρωθεν πεζοδρομίων, υπάρχουν φυτικές μπορντούρες, μεμονωμένα φυτά σε συγκεκριμένες θέσεις, χλοοτάπητας, αναρριχώμενα φυτά σε πέργκολες, πολυετής πόες, δίνοντας έντονη παρουσία με το φύλλωμα, τα χρώματα και το άρωμά τους ακόμα και το χειμώνα, είτε σε μεμονωμένες θέσεις είτε σε συνδυασμούς από ετήσια ανθόφυτα σε κατάλληλα διαμορφωμένα παρτέρια, ή σε συνδυασμό με ανθόφυτα και διακοσμητικές πέτρες βραχόκηπου.

Γενικότερα, το φυτικό υλικό, τα συμπληρωματικά στοιχεία (καθιστικά παραδοσιακού τύπου, ξύλινες και μεταλλικές πέργκολες, μονοπάτια), τα διακοσμητικά φωτιστικά (ψηλά και χαμηλά), καθώς και τα κατασκευαστικά υλικά έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Οι φυτοτεχνικές παρεμβάσεις έγιναν με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής και των ίδιων των φυτών.

Στη Β΄ φάση, έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία που υπάρχουν και στην Α΄ φάση Παπανδρέου, όπως ποδηλατόδρομος, ώστε να υπάρχει μια φυσική συνέχεια του έργου, αλλά και νέα στοιχεία όπως θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων

 Νησίδα Γ. Παπανδρέου Νησίδα Γ. Παπανδρέου


Γ΄ ΦΑΣΗ

Οριοθετείται από τις οδούς Δαμασίππου και Λ.Παπάγου και περιλαμβάνει μία περιοχή εμβαδού 1630m2 και μήκους 215 m. Στους διαμορφωμένους χώρους πρασίνου των εκατέρωθεν πεζοδρομίων, ακολουθείται το ίδιο μοτίβο στις φυτεύσεις με τις υπόλοιπες φάσεις, ενώ υπάρχει και συνέχεια τόσο στη χρήση υλικών όσο και στις υπάρχουσες κατασκευές (ξύλινες πέργκολες, διάδρομοι για της διερχομένους κ.λ.π.). Μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενοποίηση και η ολότητα του χώρου καθ’ όλο το μήκος της οδού.