ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Υμηττός- Αισθητικό Δάσος
Περιήγηση
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Χώροι Πρασίνου / Καισαριανή / Υμηττός- Αισθητικό Δάσος  / Πληροφορίες - Ωράριο

Ο Υμηττός αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των κατοίκων της πρωτεύουσας που θέλουν να θέλουν να έρθουν κοντά στη φύση. Προσφέρεται για περιπάτους, ενώ ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φτάνει ως την κορυφή του βουνού.

Η περιοχή του Αισθητικού δάσους προσφέρεται για την άσκηση ελαφρών δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι:

• Πεζοπορία στους δρόμους, τους πεζοδρόμους και τα μονοπάτια της περιοχής.
• Άθληση, ατομική ή ομαδική (χωρίς τη χρήση οργάνων και υποδομής)
• Ανάπαυση σε διάφορες ειδικά διαμορφωμένες θέσεις.
• Απόλαυση θέας από διάφορα υψηλά σημεία και θέσεις θέας της περιοχής.
• Ποδηλασία στους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια.
• Επίσκεψη στις Μονές Καισαριανής, Αγ.Ιωάννη Θεολόγου και Αγ.Γεωργίου Κουταλά και στα μνημεία του λόφου Ταξιαρχών και της Ανάληψης.
• Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σχολικές και άλλες, σχετικές με το φυσικό περιβάλλον και ειδικά με τη βλάστηση και τη χλωρίδα του Υμηττού.
• Διάφορες μεμονωμένες δραστηριότητες ήπιας μορφής.

Ποδηλασία στους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια του Υμηττού Καθιστικοί πάγκοι για πικνικ στον Υμηττό


• Οργανωμένες ξεναγήσεις στον Βοτανικό Κήπο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών
Αυτό οφείλεται στο ότι συγκεντρώνει τόσο σε αριθμό όσο και σε διασπορά τα παρακάτω στοιχεία για την άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων:
• επίπεδες σχετικά θέσεις που επιτρέπουν τη συγκέντρωση του κοινού και την άνετη και ασφαλή κίνησή του.
• πολλές θέσεις θέας απ' όπου αναδεικνύεται το πανοραμικό τοπίο πλαισιωμένο ή όχι από την ιδιαιτερότητα του μικροτοπίου.
• αρκετά μονοπάτια που το πλάτος, η κλίση και η βατότητά τους ποικίλουν και συνιστούν ένα πλήρες δίκτυο για την διακίνηση των επισκεπτών.
• βλαστητική εικόνα της περιοχής που παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία δεδομένου ότι οι επιμέρους φυσιογνωμικές ενότητες έχουν διαφορετική εξέλιξη.
• σημαντικό πόλος έλξης είναι η περιοχή γύρω από την Μονή Καισαριανής όπου η πυκνή βλάστηση εναλλάσσεται με τον ιστορικό ελαιώνα, και οι πλατείες της Μονής με τα μονοπάτια που οδηγούν τους επισκέπτες περιμετρικά σε διάφορες θέσεις θέας, σε ήσυχα σημεία ή σε ιδιαίτερης αισθητικής ποικιλίας διαδρομές.

Η άσκηση των δραστηριοτήτων μπορεί να λάβει χώρα ελεύθερα στους δρόμους, τα μονοπάτια και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις θέσεις "Καλοπούλα", "Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος", "Αγ. Γεώργιος Κουταλάς", "Πύργος" και στις πλατείες της Μονής Καισαριανής. Στην περιοχή υπάρχουν τρείς πηγές στις θέσεις "Καλοπούλα", "Ανάληψη" και στη Μονή Καισαριανής (πιθανότατα η αρχαία πηγή "Καλλία"). Όλες οι πηγές είναι μικρής, εποχιακώς κυμαινόμενης, παροχής και το νερό τους δεν είναι πόσιμο.

Αναψυκτήριο στον Υμηττό Αναψυκτήριο στον Υμηττό

Τι πρέπει να έχει υπόψη του ο επισκέπτης

Σε ολόκληρη την περιοχή του Αισθητικού δάσους ισχύει η Δασική Απαγορευτική Διάταξη (ΔΑΔ 20)/4294/96 του Δασαρχείου Πεντέλης με βάση την οποία:

Από την 1/1/1996 μέχρι την 31/12/2005 ισχύουν τα εξής:

Μέσα στην περιοχή του Αισθητικού δάσους Υμηττού συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των πλατειών, όλες τις μέρες της εβδομάδας, από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου        α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι η είσοδος, παραμονή και κυκλοφορία πεζών ή εποχουμένων επισκεπτών, με εξαίρεση τη διέλευση οχημάτων - χωρίς στάθμευση - μόνο από τον κεντρικό δρόμο Καισαριανής - κορυφής "Εύζωνα" Υμηττού.

Ακόμη απαγορεύεται:

1. Το άναμμα φωτιάς όλο το χρόνο.
2. Η κατασκήνωση για παραθερισμό χωρίς άδεια.
3. Η υλοτομία και εκφλοίωση, η κοπή φύλλων κλπ δένδρων, θάμνων, κλάδων, ανθέων και πάσα άλλη πράξη που θίγει τα δένδρα, τους θάμνους και τα φρύγανα.
4. Η λατόμευση, η συλλογή επιφανειακών λίθων και η χωματοληψία χωρίς άδεια της αρμόδιας Αρχής.
5. Οι οργανωμένες υπαίθριες εκδηλώσεις και πολυπληθείς συγκεντρώσεις.
6. Οι κινηματογραφήσεις για εμπορικό σκοπό.
7. Η προετοιμασία και διενέργεια αγώνων δικύκλων (Moto Cross).
8. Η κυκλοφορία λυτών σκύλων.
9. Η εκχέρσωση, η ρητίνευση των πευκοδένδρων, η τοποθέτηση κυψελών μελισσών, η βοσκή παντός ζώου και το κάπνισμα στο δάσος, επιτρεπόμενο μόνο στις πλατείες που βρίσκονται γύρω από τη Μονή Καισαριανής.

Οι παραβάτες τιμωρούνται κατά τις ισχύουσες διατάξεις του Ν.Δ. 86/69, το Ν.Δ. 996/71, το Ν. 998/79 και τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις των δασικών νόμων. Αρμόδια Δασική Αρχή είναι το Δασαρχείο Πεντέλης (τηλ. 2106135010) και για την αναγγελία φωτιάς η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλ. 199.