ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Πεδίο του Άρεως
Περιήγηση
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Χώροι Πρασίνου / Αθήνα / Πεδίο του Άρεως / Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας

Χλωρίδα

ΒλάστησηΤο Πεδίον του Άρεως χαρακτηρίζεται από καθαρά αστικό πράσινο με φυτά ελληνικής και μεσογειακής προέλευσης, κυρίως καλλωπιστικά. Περιλαμβάνει πάνω από 70 είδη δέντρων, εκ των οποίων μεγάλο αριθμό φυλλοβόλων (ελάχιστα μεμονωμένα πεύκα) καθώς και πλατύφυλλα δέντρα που δεν καίγονται εύκολα σε περίπτωση φωτιάς. Επίσης, περιλαμβάνει 65 είδη θάμνων ενώ φυτεύονται άνω των 40 ειδών εποχιακά ανθόφυτα. Το 99% του συνόλου των φυτών είναι αυτοφυή ενώ ο σχεδιασμός του πάρκου προβλέπει την αραιή φύτευση του για την αποφυγή πυρκαγιάς.

Πιο αναλυτικά, το πάρκο αποτελείται από είδη που συνθέτουν υψηλό πράσινο σε ελεύθερη φύτευση εντός των παρτεριών όπως: χαλέπιο πεύκη, κουκουναριά, κυπαρίσσι, ελιά, αριά, ευκάλυπτος, χαρουπιά, κέδρος, ακακία, δάφνη Απόλλωνα, πλάτανος, μιμόζα, γαζία, αείλανθος, μουσμουλιά, φυτολάκκα, ίταμος, συκιά, μελιά, αμυγδαλιά, κερασιά, ψευδοπιπεριά, κ.ά. και είδη σε μορφή δεντροστοιχιών: μουριά, κουτσουπιά, ακακία, νερατζιά, φτελιά, κερλεοτέρεια και μεμονωμένα ή σε γραμμική φύτευση φοίνικας, ουασιγκτόνια, τούγια.

Τη χλωρίδα συμπληρώνουν η μεσαία και χαμηλή βλάστηση με θαμνώδη είδη όπως η πικροδάφνη, το λιγούστρο, το βιβούρνο, η μυρτιά, η αγγελική, ο ιβίσκος, κ.ά., και είδη αναρριχώμενα όπως το γιασεμί και ο κισσός, είδη εδαφοκάλυψης όπως ο άκανθος και ο κισσός, ενώ υπάρχουν και σπάνια φυτά όπως η μαγκλούρα και η στερκούλια.

Πολλά από τα αρχικώς φυτευθέντα προήλθαν από φυτώρια της Επιτροπής Δημοσίων Κήπων και Δεντροστοιχιών και τα υπόλοιπα σε ποσοστό περίπου 60% προήλθαν από το εμπόριο. Μέχρι τώρα τα ετήσια και πολυετή ανθόφυτα παράγονταν στο φυτώριο του άλσους.

Ειδικής μνείας χρήζουν η διπλή δεντροστοιχία με Πλατάνια στο ομώνυμο σημείο του Πάρκου που περιλαμβάνει και κυκλικά καθίσματα γύρω από τον κορμό κάθε δέντρου, ο Ροδώνας που περιλαμβάνει μια σειρά χαρακτηριστικών ποικιλιών τριανταφυλλιάς και οι Αριές, η κυκλική δεντροστοιχία με 15 δέντρα Αριάς, ενώ η διαμόρφωση των δενδρωδών πικροδαφνών είναι σπάνια και τους δίδει χαρακτήρα φυσικού μνημείου.

Οι φοίνικες έχουν τη δική τους ιστορία

Βλάστηση Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει σε μερικούς φοίνικες που υπάρχουν στο Πεδίο του Άρεως και έχουν τη δική τους ιστορία. Πρόκειται για τους φοίνικες που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν στην πλατεία Ομονοίας μεταφέρθηκαν στο φυτώριο του Πεδίου του Άρεως όπου και βρίσκονται μέχρι σήμερα. Η απομάκρυνσή τους από την πλατεία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προβλεπόμενης ανάπλασης της περιοχής και έτσι μεταφέρθηκαν σε δεσμευμένο δοχείο στο πάρκο με σκοπό να παραμείνουν εκεί μέχρι να τελειώσουν τα έργα και να ξαναφυτευτούν εκεί όπου βρίσκονταν αρχικά. Τα σχέδια της μελέτης για την πλατεία όμως στην πορεία άλλαξαν, επελέγη η εισαγωγή και οι φοίνικες παρέμειναν στο Πεδίον του Άρεως σε ειδικό χώρο.

Φιλοσοφία της διοίκησης

Η φιλοσοφία της διοίκησης του πάρκου είναι το πάρκο να είναι κατά το δυνατό αυτάρκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι αντί για την αγορά λιπάσματος επιλέγεται η χρησιμοποίηση πεσμένων κλαδιών και φύλλων των δέντρων για την παρασκευή χώματος και τον εμπλουτισμό του πάρκου. Επιπλέον, σταθερή επιδίωξη είναι η συνεχής συντήρηση των φυτών και προβάλλεται ως έσχατη η λύση της αντικατάστασης κάποιου δέντρου ή κάποιου θάμνου.

Άρδευση

Μέχρι το 1986 από την αρχή της φύτευσης του πάρκου τα φυτά ποτίζονταν δια κατακλύσεως με νερό της ΕΥΔΑΠ και από ένα μικρό πηγάδι και αντλιοστάσιο που βρίσκεται κοντά στη συμβολή της οδού Μαυρομματαίων με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από το 1987- με την εξαίρεση των δεντροστοιχιών που ποτίζονται με μάνικα χειρός- ολόκληρο το πάρκο (παρτέρια, γκαζόν, ανθόφυτα) και ο λόφος Εθνικής αντσιτάσεως (Φινοπούλου) ποτίζονται με σταγόνες. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση νερού, καλύτερη ανάπτυξη φυτών και ριζικού συστήματος.

Σήμερα, υπάρχουν δύο επιπλέον γεωτρήσεις, οι οποίες παρέχουν νερό σε τέτοια ποσότητα ώστε με την καλύτερη διαχείριση να μην απαιτείται παρά ελάχιστη ποσότητα νερού ΕΥΔΑΠ. Σ’ αυτές δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα ο μηχανολογικός εξοπλισμός. 

Πανίδα

Στο εσωτερικό του πάρκου βρίσκουν καταφύγιο διάφορα πουλιά της πόλης, όπως ο σπουργίτης, ο κότσυφας, η δεκαοχτούρα, η καρακάξα, ο κοκκινολαίμης αλλά και ερπετά, όπως η χελώνα.

 

Ο μεγαλύτερος κήπος στο κέντρο της Αθήνας όπου συνυπάρχουν αρμονικά η τέχνη και η φύση. Το Πεδίον Άρεως με έκταση 230 στρεμμάτων αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου ανάλογο του Εθνικού κήπου.