ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Πύργος «Παλατάκι» & Περιβάλλον Χώρος
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Χώροι Πρασίνου / Χαϊδάρι / Πύργος «Παλατάκι» & Περιβάλλον Χώρος / Ιστορία - Αρχιτεκτονική

Ο περιβάλλοντας χώρος των πέντε στρεμμάτων του εντός του οποίου βρίσκεται το Παλατάκι χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου το 1955, ενώ το 1976 ο Πύργος εντός αυτού χαρακτηρίστηκε ως «οίκημα χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1979, ο περιβάλλον χώρος κηρύχτηκε «διατηρητέος ιστορικός τόπος» και το 1985 ο χώρος περιέρχεται στη δικαιοδοσία και ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου με την οικονομική συμβολή του Ε.Ο.Τ. και του Υπουργείου Πολιτισμού. Στα χρόνια που ακολουθούν πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτηρίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου.
Προτομή Γεωργίου Καραϊσκάκη
«Πύργος Παλατάκι»

Δεν έχει εξακριβωθεί με απόλυτη ιστορική βεβαιότητα πότε ακριβώς και από ποιον χτίστηκε το «Παλατάκι», η έπαυλη όπως την ονόμαζαν παλαιότερα.

Η ιστορική σημασία του χώρου που περιβάλλει τον Πύργο πάντως είναι αναμφισβήτητη καθώς στο σημείο αυτό δόθηκε στις 6 και στις 8 Αυγούστου του 1826 η Μάχη του Χαϊδαρίου κατά την οποία ο Στρατάρχης Καραϊσκάκης και ο Γάλλος Φιλέλληνας Κάρολος Φαβιέρος, ηγούμενοι 2.500 ατάκτων πολεμιστών ο πρώτος και 1.750 ανδρών τακτικού στρατού ο δεύτερος, αντιμετώπισαν σε μια καθοριστική για την έκβαση της μάχης των Αθηνών αναμέτρηση, τις δυνάμεις 12.500 ανδρών του Κιουταχή που πολιορκούσε την Ακρόπολη.

Σήμερα, μια μαρμάρινη τιμητική στήλη καθώς και μία προτομή του Γ. Καραϊσκάκη, τοποθετημένες στην πλατεία γύρω από το Παλατάκι πιστοποιούν το ιστορικό γεγονός και θυμίζουν στους νεότερους τα γεγονότα του Αυγούστου του 1826.