ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Πλατεία Αγίας Τριάδας
Χάρτης
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Υλικό για Εκπαιδευτικούς
Χώροι Πρασίνου / Πεντέλη / Πλατεία Αγίας Τριάδας / Ιστορία - Αρχιτεκτονική

Ιστορία

Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Αγίας Τριάδας τοποθετείται το ιστορικό κέντρο του αρχαίου Δήμου Πεντέλης.

Κατά τη δεκαετία του 1950, η πλατεία Αγίας Τριάδας έσφυζε από ζωή, ειδικά κατά τα Σαββατοκύριακα. Πλήθος λαϊκών συγκροτημάτων με επώνυμους καλλιτέχνες της εποχής διασκέδαζαν τον κόσμο στα μαγαζιά της πλατείας. Ακόμα και σήμερα η πλατεία Αγίας Τριάδας αποτελεί σημείο συνάντησης με τις καφετέριες και τα λούνα παρκ να προσελκύουν το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών της Πεντέλης, ενώ καλλιτέχνες δίδουν συχνά παραστάσεις στον υπαίθριο χώρο.

Αρχιτεκτονική

Ο Ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδας

Ιερός Ναός Αγίας ΤριάδαςΟ Ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδας αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Πεντέλης και βρίσκεται στη σημερινή πλατεία του Δήμου της Παλαιάς Πεντέλης.

Το έτος κατά το οποίο κατασκευάστηκε δεν είναι γνωστό, ωστόσο οι ειδικοί πιθανολογούν ότι χτίστηκε μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα.

Ο ναός αποτέλεσε ασκητήριο στο οποίο διέμενε ο ιδρυτής της μεταβυζαντινής Μονής Πεντέλης, μοναχός Τιμόθεος, κατά τη διάρκεια των εργασιών οικοδόμησης της Μονής.

Σήμερα ο ναός της Αγίας Τριάδας είναι ασβεστωμένος και οι επεμβάσεις και προσθήκες που έχουν γίνει δεν επιτρέπουν την εύκολη αναγνώριση των βυζαντινών στοιχείων του.

Αρχιτεκτονικά πρόκειται για έναν συνεπτυγμένο σταυροειδή ναό, στον οποίο έχει προσαρτηθεί σύγχρονος στενός νάρθηκας και πολύ αργότερα καμαροσκέπαστος εξωνάρθηκας. Εντός του ναού διασώζονται αρχαίες αγιογραφίες, αλλά δυστυχώς όχι ολόκληρος ο ζωγραφικός διάκοσμος.